Search This Blog

Monday, November 16, 2009

Blog

U širem smislu, Weblog je Web sajt koji se lako kreira i lako ažurira, omogućavajući autoru (ili autorma) brzo postavljanje informacija na Internet sa bilo kog mesta. Današnji Weblogovi ne zahtevaju od korisnika da poseduje znanje o HTML kodu i FTP, da bi se neki sadržaj postavio na Weblogu i omogućila komunikacija. Upotreba Webloga jednostavna je koliko i slanje e-maila.

U tehničkom smislu, Weblog predstavlja vrstu automatizovanog Web sajta, gde se sadržaj (tekstovi, slike, multimedia) unosi i prikazuje hronološki, što predstavlja bitnu razliku u odnosu na klasičan prikaz sajtova sa vestima, gde se posebno izdvajaju najvažnije vesti (pogledati izbor prikazanih vesti na prvim stranicama sajtova sa vestima). Na ovaj način se dobija pravičan prikaz svih članaka (Weblog unosa) koji se objavljuju, bez obzira na njihovu važnost.

Automatizovani Web sajt podrazumeva korišćenje Internet (Web) tehnologija koje omogućuju napredni programski sistem automatskog (dinamičnog) formiranja Web stranica, gde nije potrebno znati ništa drugo - nego napisati tekst, odnosno kreirati sadržaj.

Stvarna razlika između Web sajta i Webloga, ne ogleda se samo u procesu postavljanja sadržaja na Internet, već u samom sadržaju. Weblogovi nisu kreirani na statičkom konceptu sadržaja, već su dizajnirani tako da omoguće brzu i laku promenu sadržaja, koja omogućava komunikaciju korisnika Webloga. Na Weblogovima se vrši intenzivano dnevno ažuriranje sadržaja od strane velikog broja korisnika. Weblogovi su namenjeni aktivnim čitaocima koji žele da javno razmenjuju svoja mišljenja i ideje, čitaocima koji vole da postavljaju pitanja i prosleđuju linkove na kojima se može pronaći više inofrmacija o određenoj temi. Oni zahtevaju od čitaoca da „razmišlja“ i i da svoje stavove predoči drugima. Dakle, Weblogovi su predviđeni za interaktivnu komunikaciju između većeg broja korisnika

No comments:

Post a Comment